Bogdan Fanariu

Actor

de copertaBogdan Fanariu (născut Bogdan Petru Fînariu, pe 15 septembrie 1986, Negrești, Vaslui, România) este un actor, regizor și profesor român. Cel mai important rol al său a fost în filmul de scurt metraj Coming Soon, în care îl interpretează pe Al.

Viața


Ambii săi parinți s-au născut în România, orașul Negrești, județul Vaslui. Tatăl său, pe nume Fînariu Vasile, lucrează în domeniul construcțiilor, iar mama sa, Fînariu Maricica, a lucrat ca antreprenor în mai multe sfere profesionale, având o capacitate de adaptare foarte mare, calitate pe care a moștenit-o și Bogdan.

Are doi frați mai mici, Fînariu Mihai, 27 ani, sculptor, respectiv Fînariu Roberto, 25 ani, muzician si inginer de sunet.

Bogdan a urmat Școala Generală Nr. 11 din Botoșani, între anii 1993 și 2000. Materia sa preferată a fost geografia, datorită profesorului de la care a învățat foarte multe lucruri.

S-a înscris apoi și a fost admis la Liceul de electronică Gheorghe Asachi din Botoșani, fără să aibă vreo orientare spre domeniul acesta. Aici a învățat timp de 3 ani, din 2001 până în 2004. În clasa a 11-a, după un moment dificil pe plan personal, a decis că e momentul să facă o schimbare în viața lui și să restabilească un nou tabel de valori. A început,astfel, să meargă la bibliotecă pentru a se cultiva și timp de 3 luni se refugia acolo citind de dimineață până seara. Prima carte citită a fost a filosofului Imannuel Kant. A continuat apoi cu literatură rusă, studiind opere de-ale unor mari scriitori precum Dostoevsky (Fyodor Dostoyevsky), Aleksandr Soljenițîn, Maxim Gorkiș.a. În Aprilie, după toată această perioadă de asimilare de cunoștințe, era cu adevărat pregătit să lase totul în urmă și ghidat fiind și de dorința tatălui său de-al vedea muncind, a început să developeze un plan de a pleca la București.

Părinții săi au plecat să lucreze în străinatate, iar el a rămas acasă cu cei doi frați mai mici de 15 și respectiv 13 ani pentru o scurtă perioadă de timp.

La vârsta de 17 ani, pe 31 iunie 2004,a plecat la București, cu gândul de-a se face actor.

După 2 săptămâni, și-a găsit primul job la un fast food numit Sheriff’s, unde a preparat salate timp de o lună și jumătate.
Următorul său job a fost la Avon, unde a fost repartizat pe depozit pentru a aranja comenzile în cutii. Acesta a durat o lună.
Apoi, timp de 6 luni a câștigat bani din sondaje și studii de piață.
A reluat,apoi, liceul și pentru că împlinea 18 ani a trebuit să facă încă 3 ani cu frecvență redusă la Liceul particular Cronos,specializarea Turism și Alimentație Publică. L-a finalizat în anul 2008.
Înainte de examenul de bacalaureat, Bogdan a avut un al doilea moment important în viața sa, când s-a hotărât să plece la Londra,unde a muncit pe șantier timp de 3 luni. Banii câștigați acolo l-au ajutat să se întrețină pe toată perioada pregătirii pentru admiterea la Facultatea de teatru,UNATC.

După bacalaureat,având la bază o pregătire sub îndrumarea maestrului Victor Rebengiuc, a dat examenul de admitere la teatru, însă, din cauza emoțiilor nu l-a trecut.

A început, apoi, pregătirile sub îndrumarea actriței Mihaela Ailincai, pentru admiterea la Facultatea de teatru, din cadrul Universității Spiru Haret, București. A luat examenul și a intrat primul pe listă la clasa profesorilor și actorilor Margareta Pogonat si Cristi Toma.

După licență, la vârsta de 26 de ani, a studiat Regie de film la Bedfordshire University, Londra. A primit o bursă și a studiat doar un an din 3,apoi l-a înghețat și s-a întors în România. A renunțat pentru căa considerat ca exista o distanta enormă între profesori și studenți, dar a fost foarte benefic din punct de vedere a îmbogățirii cunoștințelor privind instrumentele de film și manipulare.

Cariera


Primul pas spre cariera de actor l-a făcut după aproape un an de când locuia în București, când a aflat din rubrica unui ziar că se caută persoane pentru figurație simplă la o reclamă. Reclama a fost despre Revoluția bolșevică și s-a filmat la Ateneul Român, iar rolul lui a fost să manipuleze un steag.

Bogdan Fanariu alaturi de Cuba Gooding Jr. la un eveniment la Radisson Blu Hotel.

Apoi, au urmat alte 6 luni de figurație care l-au ajutat să joace pe scena marelui Teatru Național București, alături de mari actori precum Victor Rebengiuc, Maya Morgenstain, Vlad Ivanov, Cecilia Barbora și Costel Constantin. O relație specială a avut cu Victor Rebengiuc, care l-a ajutat foarte mult și l-a pregătit pentru admiterea la UNATC. Primele două poezii pe care Bogdan le-a studiat sub îndrumarea sa, au fost “Scara” de George Coșbuc și “Un duel” de George Topârceanu.

Tot la Teatrul Național București,pe toată durata ultimului an de liceu(2007-2008),a făcut parte din echipa lui Dan Puric, unde a învățat pantomima și tot la școala acestuia a studiat balet și step. Primii săi pantofi de step i-a primit de la Dan Puric. În urma experienței dobândite aici, timp de 5 ani a mers în fiecare vară pe litoral și a interpretat statui vii.

La Facultatea de teatru din cadrul Universității Spiru Haret, a jucat în scene de teatru precum “Hamlet, Prințul de Danemarca”, unde l-a interpretat pe Hamlet, “O scrisoare pierdută”, unde a fost Nae Cațavencu, respectiv “Arlecchino”, unde a avut rol principal.
În 2012 a jucat in filmul de scurt metraj Coming soon, în regia Jamil Hendi, unde l-a interetat pe Al, personajul principal.

După un an, în 2013 l-a interpretat pe Antonel Scarlat în filmul de scurt metraj cu același nume, regizat de Jamil Hendi. Tot în 2013 a jucat în piesa de teatru I Love Caragiale alături de Liviu Andrei Vasilescu și Cristi Toma.

O alta arie actoricească, în care activează momentan, este reprezentată de evenimente, în cadrul cărora interpretează diferite roluri, precum Charlie Chaplin, Godfather, Harry Potter, Piratul Jack, Peter Pan, Omul de tinichea, Profesorul de distracție etc. Momentan are peste 500 de personaje jucate.

Bogdan Fanariu predă actorie de film copiilor de la Olga Gudynn International School of Bucharest și este foarte mulțumit de ceea ce face, considerând copiii un reper profesional.

În 2015, Bogdan filmează la serialul “Bărbați de închiriat”, unde este actor și regizor.

Oamenii care l-au ajutat foarte mult în carieră sunt Daniel Iftime, profesorii și actorii Cristi Toma (l-a ajutat sa-si gaseasca personalitatea), Margareta Pogonat și actorul Vasile Calofir, alături de care a lucrat 4 ani și care l-a îndrumat în zona evenimentelor.

De la bunica sa a învățat să nu facă ceea ce nu-i place, de la parinti sa fie muncitor si serios iar de la marele actor Dem Rădulescu a reținut un lucru care l-a îndrumat în carieră: “Și-o prostie dacă o faci, să-ți placă s-o faci pe scenă.”

Deviza lui în viață este: “Iubeste si fa ce vrei, dar numai să iubești ceva.“432181_10151463533488651_2073551726_nstatuie aurie

099303-facebook-logo-square

Wikipedia_icon

imdb-logo-webtreatsetc

0995-linkedin-logo-square2

about-me-xxl

youtube-logo-png-black